Meten met de Calitoo zonfotometer
Net als met het oude "Globe kastje" meet de Calitoo zonfotometer het directe zonlicht, en de Calitoo moet dus ook op de zon gericht worden.
*** Kijk daarbij zelf nooit recht in de zon! ***
Metingen kunnen alleen uitgevoerd worden als de lucht (rond de zon) wolkenvrij is: er mogen geen resten van (sluier)bewolking of vliegtuigsporen zijn voor danwel vlak bij de zon.
Een duidelijk filmpje op YouTube laat goed zien hoe het meten met een Calitoo in z'n werk gaat. Ook de Calitoo handleiding geeft uitleg over het gebruik, en beschrijft ook de manier waarop de lichtmetingen omgezet worden naar waarden voor de aerosol optische dikte (AOD; in het Engels ook wel AOT: aerosol optical thickness).
Om de metingen betrouwbaar te maken is het verstandig om per meetsessie steeds 3-5 metingen per keer (d.w.z. binnen een paar minuten van elkaar) te doen. En het is verstanding om bij elke meetsessie ook een foto te maken van de lucht rond de zon en kort op te schrijven hoe de lucht eruit ziet, zodat je later kunt nakijken wat de situatie was als je iets vreemds denkt te zien in de data (zie ook de vragen op de Globe website bij het invullen van de gegevens, waarover verderop meer).